Alegerea celor mai potrivite fonduri nerambursabile este extrem de importantă și este o activitate ce trebuie încheiată imediat după conturarea ideii de afaceri. Pregătirea proiectului nu se poate realiza fără cunoașterea tipului de finanțare dorită.

Fondurile nerambursabile, fie europene sau naționale, se pot clasifica în funcție de următoarele criterii

 • sursa de finanţare;
 • forma de organizare a firmei solicitante;
 • amplasamentul proiectului;
 • dimensiunea societăţii;
 • valoarea finanțării nerambursabile acordate.

Chiar dacă poţi identifica mai multe tipuri de fonduri neramubsabile care par adecvate ideii tale, trebuie să ţii cont că nu sunt două linii de finanţare identice.

Fiecare linie de finanţare are particularităţile sale, astfel că acelaşi proiect nu poate fi eligibil, în aceeaşi formă, fără modificări, în cadrul mai multor linii de finanţare. Va trebui să aduci câteva modificări proiectului tău pentru ca ideea de proiect să fie finanţată dintr-o altă sursă.

Pentru a înţelege acest lucru, îţi voi da două exemple:

 1. Dacă societatea ta are sediul social în mediul urban, nu va putea accesa fonduri nerambursabile destinate întreprinderilor din mediul rural, înainte de a merge la Registrul Comerţului şi de a schimba adresa sediului social;
 2. Fondurile destinate microîntreprinderilor nu pot fi accesate de către întreprinderile mari, spre exemplu, iar explicaţia este simplă: dacă ar fi posibil acest lucru, s-ar crea o concurenţă suplimentară pentru microîntreprinderi. Pe de altă parte, microîntreprinderile au nevoi de finanţare reduse, astfel ă o întreprindere mare nu ar considera oportună pregătirea şi depunerea uni proiect pentru finanţare.

Pentru identificarea corectă și rapidă a celor mai potrivite fonduri nerambursabile, îţi recomand să îţi stabileşti un chestionar pe baza punctelor de mai jos, luând în considerare atât societatea ce solicită finanțare, cât și proiectul pentru care se solicită ajutorul nerambursabil.

Cu privire la solicitantul finanțării nerambusabile, criteriile relevante sunt:

 • sediul social;
 • punctele de lucru;
 • codul CAEN pentru care se solicită finanţare;
 • anul înființării;
 • existența profitului net în ultimul an;
 • cifra de afaceri;
 • număr de angajați.

Cu privire la proiectul pentru care se solicită finanțare, criteriile importante sunt prezentate mai jos:

 • locul de realizare a implementării;
 • valoarea proiectului;
 • stadiul în care se află investiția;
 • obiectul investiției;
 • oportunitatea creării locurilor de muncă.

Indiferent că eşti consultant sau posibil beneficiar al unei finanţări nerambursabile, îţi recomand să îţi sintetizezi proiectul, completând în 3 minute chestionarul de mai jos.

CHESTIONAR DE CONSULTANȚĂ

fonduri nerambursabile

Sursele de finanţare disponibile ţin cont de toate aceste aspecte. În unele cazuri, ele te ajută să stabileşti dacă ai dreptul de a depune proiect sau nu, fiind condiţii de eligibilitate ale solicitantului sau ale proiectului.

Spre exemplu, dacă urmăreşti fonduri nerambursabile acordate start-up-urilor, dar ai avut activitate în anii anteriori (ai înregistrat o cifră de afaceri mai mare decât zero), nu vei fi eligibil, iar proiectul va fi respins.

În alte situaţii, poţi avea un punctaj superior dacă ai disponibilitatea de a include în proiectul tău o serie de investiții urmărite de către finanţator. Cel mai bun exemplu pentru această situaţie este includerea anumitor echipamente în lista propusă spre achiziţie: echipamente cre îţi asigură eficienţă energetică sporită, energie regenerabilă, sau pur şi simplu echipamente IT. De multe ori se obişniueşte încurajarea beneficiarilor pentru realizarea unor investiţii în mijloace fixe, în detrimentul altor cheltuieli (construcţii, publicitate, utilităţi, salarii, etc).

În formularul de mai sus vei regăsi două referiri la codul CAEN, tocmai pentru că o firmă poate avea o activitate principală, însă ar putea fi interesată de accesarea fondurilor europene sau naționale într-un cu totul alt domeniu de activitate. În continuarea acestui articol, atunci când ne vom referi la codul CAEN, vom vorbi despre activitatea pentru care se solicită finanțare.

Pentru a analiza toate fondurile disponibile, va trebui să le ierarhizăm, iar cea mai potrivită clasificare ar fi după sursa de provenienţă a  acestor fonduri nerambursabile:

fonduri nerambursabile

Fonduri nerambursabile europene 

Aceste fonduri sunt organizate sub forma a şase Programe Operaţionale si două Programe Complementare şi  sunt gestionate de trei Autorităţi de Management. Autorităţile de Management sunt responsabile de gestionarea fondurilor europene derulate prin intermediul Programelor Operaţionale:

 • Ministerul Fondurilor Europene:
 1. Infrastructura Mare (Transport, Mediu și Energie)
 2. Competitivitate (Cercetare – Dezvoltare, Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor)
 3. Dezvoltarea Capitalului Uman
 4. Asistență Tehnică
 • Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice:
 1. Dezvoltare Regională
 2. Dezvoltarea Capacității Administrative
 • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale:
 1. Programul Naţional de Dezvoltare Rurală
 2. Programul Operaţional de Pescuit

Fonduri nerambusabile naționale

Fondurile naţionale sunt gestionate de către Agenţia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IM-uri, iar informaţiile sunt disponibile pe site-ul www.aippimm.ro.

 • Programul Comerţ –Servicii;
 • Programul pentru Meşteşuguri;
 • Programul Start-up Nation România.

Identificarea liniei de finanţare adecvată este un proces ce ţine cont de multe variabile, aşa cum am arătat mai sus, însă, pe baza documentelor disponibile în prezent şi pe baza experienţei fondurilor alocate în perioada 2007-2013, se poate realiza un tabel de corespondenţă între zona de implementare a proiectelor, vechimea societăților şi domeniile de activitate în care întreprinzătorul doreşte să investească.

În funcţie de sursa de finanţare și amplasamentul proiectului:

fonduri nerambursabile

În funcție de locul de amplasare a investiției:

fonduri nerambursabile

PNDR finanțează activitățile agricole localizate atât în spațiul rural, cât și în mediul urban. Activitățile non-agricole pot fi finanțate prin intermediul acestui program doar dacă sunt desfășurate în mediul rural.

În funcţie de forma de organizare a beneficiarului fondurilor nerambursabile:

fonduri nerambursabile

Acum că ai identificat linia de finanțare cea mai potrivită, în funcție de particularitățile firmei și proiectului tău, trebuie să verifici ce coduri CAEN sunt eligibile. Doar pentru acestea vei putea pregăti și depune un proiect.

În situația în care la acest moment nu ai codul CAEN adecvat în lista activităților pe care firma ta este autorizată să le desfășoare, conform Actului Constitutiv și Certificatului Constatator eliberat de Registrul Comerțului, ai două soluții:

 1. Te orientezi către o linie de finanțare în cadrul căreia codul CAEN este eligibil;
 2. Adaugi, înainte de depunerea proiectului, codul CAEN în Actul Constitutiv și îl autorizezi la Registrul Comerțului.

Poți verifica pentru orice cod CAEN din economia națională lista finanțărilor nerambursabile disponibile în pagina de consultanță.

Intra in Grupul "Academia de Finantare" de pe Facebook

Fii la curent cu informatiile vitale din domeniul fondurilor nerambursabile si descopera avantajele comunitatii.
Vezi Grupul Facebook

Comments

Intra in Comunitatea Academia de Finantare

Intra in Comunitatea Academia de Finantare

Vei primi informatii utile din domeniul fondurilor nerambursabile.

Felicitari pentru inscriere!

Share This

Ajuta-i si pe altii sa afle! Distribuie pe reteaua ta preferata.