Pentru a înființa o fabrică de mobilă cu ajutorul fondurilor europene ai la dispoziție, începând cu anul 2017, numeroase programe de finanațare, atât în spațiul rural, cât și în mediul urban. Sunt eligibile construcția halei de producție, dar și, în unele cazuri, achiziția sau închirierea unor astfel de spații. De asemenea, antreprenorii interesați de demararea unei astfel de activități își pot achiziționa utilajele și echipamentele necesare pentru dotarea unei fabrici de mobilă cu ajutor de până la 100% din valoarea investiției.

Aspecte legale privind înființarea unei fabrici de mobilă

Înainte de a prezenta principalele aspecte ale planului de afaceri pentru a înființa și dota o fabrică de mobilă cu ajutorul fondurilor europene sau naționale, vom insista asupra unor aspecte legale privind desfășurarea unei astfel de activități:

Alegerea specificului activității desfășurate 

Potrivit clasificării activităților din economia națională (CAEN), producția de mobilier se desfășoară prin intermediul a patru coduri CAEN:

 • 3101 – Fabricarea de mobilă pentru birouri și magazine;
 • 3102 – Fabricarea de mobilă pentru bucătării;
 • 3103 – Fabricarea de saltele și somiere;
 • 3109 – Fabricarea de mobila n.c.a. (necuprinse în clasificările anterioare). 

În cazul în care dorești informații suplimentare despre activitățile cuprinse în cele patru coduri CAEN amintite mai sus, poți citi mai multe informații aici. 

În momentul în care vei  înființa o fabrică de mobilă, vei dori să te adresezi unui număr de clienți cât mai mare, producând și vânzând mobilier cât mai diversificat.

Totuși, prin intermediul fondurilor europene, se finanțează, în cele mai multe situații, o singură activitate, prin urmare va trebui să alegi un singur cod CAEN din lista de mai sus. După achiziția utilajelor și dotarea fabricii de mobilă nu vei putea produce alte sortimente cu excepția celor menționate în codul CAEN pentru care ai obținut finanțare. Utilizarea echipamentelor în alte scopuri este interzisă în toată perioada de monitorizare a proiectului (diferită în funcție de linia de finanțare accesată, dar nu mai mult de cinci ani de la finalizarea proiectului).

Dintre cele patru coduri CAEN de mai sus, doar fabricarea de saltele și somiere necesită echipamente și utilaje speciale, celelalte tipuri de mobilier putând fi produse utilizând același flux tehnologic.

Astfel, primul pas pe care trebuie să îl faci, dacă dorești să înființezi o fabrică de mobilă cu ajutorul fondurilor europene, este să stabilești ce tip de mobilă vrei să produci.

Forma juridică adevată 

Pentru a înființa o fabrică de mobilă cu ajutorul fondurilor europene, în funcție de volumul de activitate preconizat, poți alege să îți desfășori activitatea ca persoană fizică autorizată sau ca titular al unei întreprinderi individuale, însă forma juridică optimă este cea a unei societăți comerciale cu răspundere limitată (SRL). 

Autorizații de funcționare

Producția de mobilier este o activitate cu impact semnificativ asupra mediului, astfel că la înființarea unei fabrici de mobilă va fi necesară obținerea unei autorizații de funcționare din partea Agenției pentru Protecția Mediului. În cazul în care vei accesa fonduri europene pentru demararea activității, autorizația de mediu nu va fi necesară la depunerea proiectului, ci la sfârșitul perioadei de implementare, atunci când ai achiziționat toate utilajele necesare, înainte de a începe producția efectivă.

O fabrică de mobilă va necesita și o autorizație pentru prevenirea și stingerea incendiilor, iar societatea va trebui să respecte normele specifice de securitate a muncii. De asemenea, acestea sunt necesare după finalizarea investiției și crearea locurilor de muncă, înainte de începerea activității.

fonduri europene fabrică de mobilă

Investiția inițială într-o fabrică de mobilă

Pentru o activitate restrânsă, bazată pe producția de mobilier la comandă sau în serii mici, vei avea nevoie, în primul rând, de un spațiu de producție.

Prin intermediul fondurilor europene, poți construi, achiziționa sau închiria spațiul necesar, însă nu toate aceste opțiuni sunt disponibile în cadrul aceleiași linii de finanțare, astfel că va trebui să alegi programul potrivit nevoilor companiei tale.

Următorul pas va fi dotarea halei cu utilaje și echipamente de producție specifice tipului de mobilier pe care dorești să îl produci și a materialelor folosite. Cele mai frecvente utilaje întâlnite într-o fabrică de mobilă sunt enumerate mai jos:

 • compresor;
 • instalație de exhaustare;
 • mașină de găurit;
 • mașină de aplicat cant;
 • fierăstrău circular;
 • centru de prelucrare;
 • mașină de frezat.

În plus, vor fi necesare mici scule pentru operațiunea finală de asamblare a mobilierului precum:

 • mașină pentru găurit;
 • fierăstrău pendular electric;
 • pistol electric pentru aplicat capse și cuie;
 • suflantă de aer cald.

De asemenea, dacă vei livra mobilierul la domiciliul clienților vei avea nevoie de o mașină de transport pe care o poți folosi, de asemenea, pentru aprovizionarea cu materii prime. Având în vedere că mașina de transport nu este specializată (așa cum este, de exemplu, o cisternă pentru lapte) sunt foarte puține acele linii de finanțare în cadrul cărora achiziția acesteia este o cheltuială eligibilă.

Costurile necesare funcționării unei fabrici de mobilă

După finalizarea investiției, o fabrică de mobilă va înregistra o serie de cheltuieli de funcționare care vor trebui acoperite din încasările generate. Există două linii de finanțare care acoperă în întregime sau parțial aceste cheltuieli de funționare ale fabricii de mobilă pentru o durată de cel mult cinci ani de zile:

 • programul Național de Dezvoltare Rurală acordă, prin intermediul submăsurii 6.2 un sprijin nerambursabil de 70.000 de euro, prin care pot fi acoperite toate cheltuielile de funcționare ale fabricii pentru o durată de cel mult cinci ani de zile;
 • programul Start-up Nation România acoperă cheltuielile cu salariile, utilitățile și chiria spațiului pentru o durată de cel mult un an de zile.

Indiferent dacă fabrica de mobilă va fi înființată cu ajutorul fondurilor europene sau printr-un efort financiar propriu, acestea sunt principalele cheltuieli de funcționare pe care această afacere le va genera:

 • cheltuieli cu materiile prime și materiale: PAL, articole de feronerie, lacuri, vopseluri, etc;
 • cheltuielile cu salariile și contribuțiile sociale: înființarea unei fabrici de mobilă va necesita angajarea unor muncitor calificați, respectiv tâmplari, dar și a altor specialiști, dacă activitatea desfășurată îi necesită, printre care cei mai importanți ar fi inginerul tehnolog și designerul;
 • cheltuielile de transport a materiilor prime, dar și a mobilierului către domiciliul clienților;
 • cheltuielile cu închirierea spațiului de producție, dacă societatea nu deține în proprietate hala;
 • amortizarea utilajelor achiziționate va reprezenta o cheltuială importantă ce va ridica costul de producție al mobilierului;
 • cheltuielile cu întreținerea periodică și reparațiile curente sau capitale, atunci când ele vor ieși din garanție sau se vor defecta;
 • cheltuielile cu asigurarea mijloacelor fixe, fiind obligatorie ca urmare a obligațiilor asumate prin contractul de finanțare;
 • cheltuielile cu reclama și publicitatea de care fabrica de mobilă va fi dependentă, cel puțin în perioada în care își va găsi primii clienți.

Identificarea clienților potențiali ai fabricii de mobilă

Înainte de a începe pregătirea proiectului, trebuie să știi foarte clar cine vor fi clienții tăi potențiali. Astfel, este deosebit de importantă stabilirea grupului țintă vizat și a unor informații statistice precum:

 • veniturile clienților;
 • grupa de vârstă a clienților societății;
 • preferințele clienților în ceea ce privește materialele folosite, culorile, formele, etc;
 • preferințe clienților în ceea ce privește modalitatea de achiziție.

În funcție de aceste criterii, vei putea stabili ce tip de mobilier vei produce, nivelul prețurilor practicate și, evident, calitatea materialelor folosite. Cu cât clienții tăi vor fi dispuși să plătească mai mult pentru mobila pe care o achiziționează, cu atât vor fi mai atenți la calitatea produselor, obligându-te, în acest fel, să achiziționezi doar materii prime și materiale de top.

fonduri europene fabrică de mobilă

Care este linia de finanțare adecvată pentru o fabrică de mobilă?

Alegerea liniei de finanțare adecvate se va face în funcție de câteva criterii:

 • locul de implementare al proiectului (zona urbană sau rurală);
 • vechimea firmei solicitante de ajutor financiar nerambursabil (start-up sau firmă cu istoric);
 • forma de organizare juridică (PFA, ÎI, SRL, etc);
 • structura investiției dorite (realizarea de construcții, achiziția de utilaje și echipamente pentru producția de mobilier, decontarea unor cheltuieli operaționale);
 • valoarea fondurilor nerambursabile necesare;
 • în funcție de dimensiunea firmei solicitante (microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii sau întreprinderi mari).

În funcție de aceste criterii, antreprenorul interesat să înființeze o fabrică de mobilă ar trebui să identifice linia de finanțare care răspunde cel mai bine propriilor nevoi de dezvoltare.

Acestea sunt toate programele de finanțare care acordă fonduri nerambursabile în anul 2017 pentru înființarea și dezvoltarea unor fabrici de mobilă:

 • Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 6.2 privind înființarea unor activități non-agricole în spațiul rural;
 • PNDR 6.4 privind înființarea sau dezvoltarea unor afaceri non-agricole în spațiul rural;
 • Programul Operațional Regional (POR) 2.1.A prin care se alocă fonduri nerambusabile microîntreprinderilor (cel mult nouă angajați) de la oraș;
 • POR 2.2 prin care se alocă fonduri nerambursabile microîntreprinderili și întreprinderilor mici și mijlocii de la oraș (cu un număr de angajați cuprins între trei și 249 de pesoane) sau de la țară (cu cel puțin 50 de angajați);
 • Programul Start-up Nation România prin care se alocă fonduri întreprinderilor înființate după data de 30 ianuarie 2017 din mediul urban sau rural;
 • Programul de Microindustrializare prin care se alocă fonduri întreprinderilor cu cel puțin doi ani istoric.

În funcție de locul de amplasare a investiției, fondurile nerambursabile pentru a lansa o fabrică de mobilă vor fi:

fonduri europene fabrică de mobilă

POR 2.2 sprijină și dezvoltarea unor fabrici de mobilă din spațiul rural, însă doar în cazul întreprinderilor mijlocii (cele cu peste 50 de angajați la data ultimului bilanț încheiat).

Unele dintre aceste programe de finanțare condiționează acordarea ajutorului nerambursabil de vechimea firmei solicitante. Astfel, în funcție de acest criteriu, programele de finanțare se clasifică astfel:

fonduri europene fabrică de mobilă

Analizând informațiile prezntate anterior în cele două tabele, este ușor de dedus faptul că pentru a înființa o fabrică de mobilă la oraș este posibilă doar prin intermediul programului Start-up Nation.

Dacă vrei să identifici foarte rapid linia de finanțare potrivită, ținând cont de toate criteriile amintite mai sus, va trebui să introduci codul CAEN în această aplicație de consultanță.

Pregătirea documentației necesare obținerii finanțării

Pentru a înființa o fabrică de mobilă cu ajutorul fondurilor europene va trebui să începi cu pregătirea documentației necesare.

Orice proiect, indiferent de tipul finanțării accesate, presupune pregătirea următoarelor categorii de documente:

 • cerere de finanțare;
 • plan de afaceri în care va fi detaliată ideea de proiect, piața de desfacere, prețul produselor vândute și prognoza financiară pentru a demonstra viabilitatea și sustenabilitatea afacerii;
 • documente suport ce au scopul de a justifica informațiile prezentate în cererea de finanțare și planul de afaceri: certificat de înmatriculare, act constitutiv, contract de închiriere / proprietate asupra halei de producție a mobilierului, oferte de utilaje și echipamente, etc.

Proiectul privind înființarea unei fabrici de mobilă va fi depus on-line, în cadrul aplicației electronice disponibile pe site-ul finanțatorului.

Semnarea contractului de finanțare

Doar proiectele care îndeplinesc un punctaj cât mai mare vor fi selectate, urmând a semna contractele de finanțare. După acest pas, începe procedura de implementare a proiectelor în care antreprenorii vor trebui să parcurgă toate etapele detaliate în cadrul planului de afaceri depus. În funcție de tipul finanțării dorite, perioada de implementare poate dura cel mult cinci ani de zile.

După finalizarea proiectului (realizarea construcțiilor sau doar achiziția de utilaje și echipamente pentru dotarea unei fabrici de mobilă), întreprinderea va fi nevoită să solicite și să obțină autorizațiile de funcționare finale (dintre care cea mai importantă va fi, ținând cont de specificul activității desfășurate, autorizația de mediu). Dacă acestea nu vor fi obținute, activitatea nu poate demara, iar contractul de finanațre va fi reziliat, iar toate sumele de bani încasate până în acest moment se vor rambursa.

Antreprenorul trebuie să se asigure că activitatea fabricii de mobilă va continua pe întreaga perioadă de monitorizare, respectiv până la cinci ani (în unele situații) după finalizarea investiției necesare.

În această perioadă, societatea trebuie să se asigure de respectarea următoarelor condiții:

 • activitatea fabricii de mobilă va continua, fără a fi întreruptă;
 • utilajele achiziționate nu vor fi utilizate în alte scopuri decât cele detaliate prin proiect;
 • hala în care funcționează fabrica de mobilă, dacă a fost construită din fonduri europene, nu va putea găzdui o altă activitate;
 • eventualele locuri de muncă ce au fost create în etapa de implementare vor fi menținute pe întreaga durată a perioadei de monitorizare;
 • utilajele și echipamentele, dar și construcția efectuată cu fonduri europene, vor fi asigurate împotriva tuturor riscurilor în favoarea finanțatorului;
 • să respecte acei indicatori asumați cu privire la cifra de afaceri, ponderea pe piață, etc;

Toate programele de finanțare din fonduri europene care permit finanțarea unei fabrici de mobilă sunt detaliate în pagina de consultanță.

Intra in Grupul "Academia de Finantare" de pe Facebook

Fii la curent cu informatiile vitale din domeniul fondurilor nerambursabile si descopera avantajele comunitatii.
Vezi Grupul Facebook

Comments

Intra in Comunitatea Academia de Finantare

Intra in Comunitatea Academia de Finantare

Vei primi informatii utile din domeniul fondurilor nerambursabile.

Felicitari pentru inscriere!

Share This

Ajuta-i si pe altii sa afle! Distribuie pe reteaua ta preferata.